Fietsen voor Galápagos

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

Begin maart 2014 werd een mooi project afgerond: maar liefst 242 witte fietsen werden naar de Galápagos Eilanden getransporteerd, geschonken door Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het project begon enkele jaren geleden, toen het bestuur van de Vrienden van Galápagos de ambassade van Ecuador in contact bracht met het Nationale Park De Hoge Veluwe, om met eigen ogen te kunnen zien, op welke wijze de dagbezoekers van het Park gebruik maken van de ongeveer 1750 witte fietsen die daar aanwezig zijn. Dat was niet helemaal toevallig, gelet op de inspanningen van de Ecuadoriaanse overheid om het land meer fiets-minded te maken. En waar kun je je dan beter oriënteren dan in Nederland?

Het contact resulteerde in een bijzonder project, het beschikbaar stellen van in totaal 242 witte fietsen, gereviseerd en wel, voor gebruik door de lokale bevolking op de Galápagos Eilanden, met name door de inwoners van woonkernen als Puerto Ayora (Santa Cruz) en Puerto Baquerizo Moreno (San Cristóbal). Het transport werd verzorgd door een Boeing 777 van de KLM die de fietsen naar Guayaquil vloog, en de marine van Ecuador die de laatste duizend kilometer naar de Galápagos Eilanden voor zijn rekening nam.

De hier afgebeelde foto van fotograaf Henk Weenink toont het bezoek van de vertegenwoordigers van ambassade, KLM en Galápagos Vrienden aan de directeur van De Hoge Veluwe, de heer Seger Baron van Voorst tot Voorst en medewerkers, dat op dinsdag 4 maart plaatsvond. Het project doet een beroep op de bewoners van de Galápagos om met behulp van “hun” witte fietsen het gebruik van de auto terug te dringen en zo de druk op de kwetsbare natuur te verminderen.