Honden maken jacht op reuzenslak

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

In de bestrijding van één van de vele invasieve soorten, de Afrikaanse agaatslak, gaat men op de Galápagos Eilanden een geheel nieuw wapen in de strijd gooien: honden. Volgens een artikel in Mother Nature Network zijn de agaatslakken nog maar kort geleden, sinds 2010, voor het eerst op de Galápagos Eilanden aangetroffen en slechts in een relatief klein gebied van zo’n 25 hectare op Santa Cruz. Maar het gevaar dat zij zich over een veel groter gebied zullen gaan verspreiden en dan een geducht gevaar zullen gaan vormen voor de endemische vegetatie en slakken die op de Galápagos voorkomen, is bepaald niet denkbeeldig.

Foto: Rebecca Ross, Dogs for Conservation

Het is een bekend gegeven, de Galápagos Eilanden worden belaagd door tal van invasieve soorten planten en dieren. Soorten die er niet thuishoren, maar er vaak door toedoen van de mens zijn verzeild geraakt. Zij vormen steevast een bedreiging voor de endemische soorten die er van nature voorkomen én thuishoren, en laten zich bovendien vaak moeilijk bestrijden. Agaatslakken van het geslacht Agatha komen van nature voor in vochtige gebieden in Afrika, maar zijn door de mens over de hele wereld verspreid. Zo vind je ze tegenwoordig in Zuid- en Oost-Azië en in Noord- en Zuid-Amerika. En, op geïsoleerde eilanden als Madagaskar en, sinds kort, de Galápagos Archipel. Toegegeven, zij worden door de mens als voedsel gebruikt, maar daartegenover staat dat zij op hun beurt ook veel schade aanbrengen. Niet alleen aan landbouwgewassen, maar ook in natuurgebieden, waar zeldzame plantensoorten het slachtoffer dreigen te worden.   

Waarom de keuze op hulphonden is gevallen? Hoewel het project zich nog in een testfase bevindt, lijkt de inzet van hulphonden veelbelovend. De twee Labradors die men momenteel traint in het opsporen van agaatslakken, de blonde Darwin en de zwarte Neville, zijn beide afgekeurd als hulphond voor de mens. Zij waren te actief en domweg niet geschikt om voor het welzijn van mensen te worden ingezet. Maar hun enthousiaste, actieve karakter maakte hen juist heel geschikt om taken zoals het opsporen van slakken uit te voeren.

De agaatslakken zijn met name in regenachtige nachten actief, niet bepaald de ideale omstandigheid voor de mens om op slakkenjacht te gaan. De goed getrainde honden daarentegen trekken zich weinig aan van die regen en zorgen bovendien voor een enorme tijdsbesparing, omdat zij de slakken nu eenmaal veel sneller opsporen dan de mens. Voor de honden betekent de jacht op slakken een ideale manier om hun energie op los te laten. Vooral voor een hond als Darwin die het ook nog eens heerlijk vindt om na gedane arbeid heerlijk te ontspannen.