Hondenvirus bij zeeleeuwen

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

In samenwerking met de Universiteit San Francisco in Quito is een onderzoek gestart naar het voorkomen van pathogene bacteriën en virussen bij de Galápagos zeeleeuw. Al eerder berichtten wij over de abnormaal hoge sterfte onder zeeleeuwpups op met name het eiland San Cristóbal. En hoewel wij er sindsdien niets meer over hebben gehoord en de reproductie zich aardig hersteld lijkt te hebben, is men nu toch begonnen met genoemd onderzoek. In eerste instantie worden bloed- en slijmmonsters genomen bij jonge zeeleeuwen op San Cristóbal, Española, Santa Fé en Floreana, terwijl in een tweede fase ook zeeleeuwtjes op Santa Cruz, Seymour en Isabela aan de beurt zijn. Als grote boosdoener wordt vooral gedacht aan infectie met het hondenziektevirus door contact met loslopende honden, iets wat vooral in en rond Puerto Baquerizo Moreno, waar een grote kolonie zeeleeuwen de stranden bevolkt, een logische gedachte is. Nog enkele gegevens over de Galápagos zeeleeuw (Zalophus wollebacki): de huidige populatie in de Galápagos wordt geschat op 16.000 tot 18.000 dieren. Ondanks dit ogenschijnlijk hoge aantal werd de soort in 2008 op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de IUCN geplaatst. Ongetwijfeld zullen we nog wel meer over genoemd onderzoek horen, wie weet al tijdens de lezing van Prof. Trillmich op de komende Vriendendag in oktober 2014.