In memoriam

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

In de afgelopen periode verloren wij in zeer korte tijd twee toegewijde bestuursleden, Henk Hageman en Frans Engelsma. Hieronder staan wij stil bij hun leven.

Henk Hageman, penningmeester

Begin juli 2018 genieten Henk Hageman, penningmeester van onze stichting, en zijn vrouw Zwannie van een welverdiende vakantie op Terschelling. Die rust wordt wreed verstoord door het ziektebeeld dat zich vanuit het niets opdringt. Op 7 juli meldt hij per app dat hij is opgenomen in het ziekenhuis van Zwolle. Hij wordt er behandeld voor acute leukemie en de vooruitzichten zijn slecht. En, zo meldt hij ook, hij is al druk bezig met de overdracht van het penningmeesterschap...

In de maanden daarna ondergaat hij de nodige zware therapie en het lijkt er zowaar op dat die aanslaan. Op een dag meldt hij met de voor hem zo kenmerkende humor dat een behandelend arts zich verbaasd toont hem nog in zo'n goede conditie aan te treffen. En een andere keer, eind maart 2019, meldt hij dat de arts hem aanraadt af en toe maar eens lekker te genieten van zijn tuin. En, zoals u weet, voegt de arts eraan toe, die tuin is bedoeld om in te gaan zitten en niet om in te werken. 

Uiteindelijk mocht het niet zo zijn, zijn laatste bericht dateert van begin juli. Die wel heel korte tijd die hem aanvankelijk in het vooruitzicht was gesteld, werd uiteindelijk opgerekt tot een kleine elf maanden. Het waren ongetwijfeld zware tijden, maar zij stemden hem en zijn vrouw Zwannie ook met dankbaarheid. Zoals Henk het rond de jaarwisseling uitdrukte: "Dankbaar voor de steun van iedereen en voor Gods zegen."

Wij zullen Henk Hageman missen. Uiteraard als deskundig penningmeester die altijd bij de les was, maar ook als trouw bezoeker en mede-organisator van onze Vriendendagen, veelal in het gezelschap van zijn laptop en camera. Maar vooral zullen wij zijn vriendschap en zijn aanstekelijke humor missen. Wij wensen Zwannie veel sterkte. 

Frans Engelsma, secretaris

Frans Jouke Engelsma, vele jaren onze toegewijde en trouwe secretaris, is plotseling uit ons midden weggevallen. In zijn hoofd zaten nog allerlei plannen en mogelijke schrijfsels voor de Nieuwsbrief van de Galapagos Vrienden, maar een fatale hersenbloeding maakte daar een einde aan. We namen afscheid van zijn 78 jarige leven op 22 juni 2019.

Wat een leven en wat een verhalen, met de liefde voor de dierenwereld en de natuur als een rode draad daar doorheen! In zijn werk bij Ouwehands Dierenpark en Artis, reizend naar duikbestemmingen en later als reisleider ver weg, naar Galapagos en Madagascar. Omdat Frans ook een bevlogen fotograaf was, zowel boven als onder water, konden we hier allemaal van meegenieten, samen met de interessante verhalen die er volop bij hoorden.

Frans had een echte biologenblik en Darwin lag hem na aan het hart. Voor de Galapagosvrienden Nieuwsbrief schreef bij steeds lange verhalen vol wetenswaardigheden. Hij was een sympathiek en geduldig mens, zorgvuldig en gezellig, een bestuurslid dat we nu al enorm missen!