Nederlands bedrijf bergt vastgelopen schip

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

Mede dankzij een Nederlands bergingsbedrijf zijn de Galapagoseilanden een milieuramp bespaard gebleven. Het Nederlandse bedrijf Mammoet Salvage trok het aan de grond gelopen vrachtschip Galapaface I vlot en liet het in zee afzinken. Het bedrijf deed dat met de hulp van een Chileense partner. Het vrachtschip Galapaface 1, geladen met onder meer 19.000 vaten olie en chemicaliën, liep in mei van dit jaar vast nabij de haven van Puerto Baquerizo Moreno (ook wel shipwreck bay genoemd) bij het eiland San Christóbal.

Dreigend lek

Het schip uit Ecuador liep daarbij een groot gat op in de romp, waardoor de gevaarlijke lading in de kustwateren terecht dreigde te komen. Er werd meteen groot alarm geslagen, omdat lekkages de bijzondere eilandengroep enorme schade zouden toebrengen. Ecuador riep de hulp in van Mammoet Salvage. Het bedrijf stripte het schip, haalde alle gevaarlijke stoffen van boord en trok het schip vervolgens vlot.

Antillen

Vanaf ongeveer 2:00 's nachts vervoerde de sleepboot Antillen het schip naar een gebied ten oosten van de archipel. het duurde 25 tot 30 uur om de aangewezen plek, 20 zeemijlen van het Galapagos Zeereservaat verwijderd, te bereiken. Daar werd het schip afgezonken tot een diepte van 2.500 meter. Het Ecuadoriaanse Ministerie van Milieu begeleidde de bergingsoperatie in samenwerking met de Galapagos National Park Service, die zorgdroegen voor een minimale impact van de operatie op het kwetsbare ecosysteem van de Galápagos Eilanden. 

De Galapaface I. Foto: Galapagos National Park