Reuzenschildpadden op San Cristóbal

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

Op het eiland San Cristóbal komt de reuzenschildpad Chelonoidis chatamensis voor. De oorspronkelijke populatie in het zuiden van San Cristóbal is dan wel uitgestorven, maar een tweede populatie van “saddlebacks” in het noorden van het eiland doet het daarentegen uitstekend. Een telling uitgevoerd in 2001 leverde 1825 individuen op! Niet alle schildpadden houden zich echter aan de grenzen van hun leefgebied; zij dwalen nogal eens af en worden regelmatig aangetroffen in rurale gebieden, landbouwgebieden dus.

Reuzenschildpad op San Cristóbal. Foto: Flickr.com (cc)

Het Galápagos National Park doet dan ook een beroep op de lokale bevolking om de aanwezigheid van reuzenschildpadden rond boerderijen en in tuinen te melden. De dieren worden dan per omgaande naar het fokcentrum “Jacinto Gordillo” overgebracht en daar gemeten, gewogen en “geoormerkt”. Vervolgens worden zij weer naar hun natuurlijke habitat teruggebracht.

Op zich is het interessant dat de reuzenschildpadden die van nature heen en weer trekken tussen laaggelegen, droge en hooggelegen vochtige gebieden, met enige regelmaat rurale gebieden opzoeken. Onlangs meldden wij al (Galápagos Nieuws Voorjaar / Zomer 2015) dat onderzoek heeft aangetoond dat reuzenschildpadden op de Galápagos Eilanden een opvallende voorkeur voor geïntroduceerde planten vertonen. Planten dus die je vooral op en rond landbouwgebieden aantreft en deze reuzenschildpadden lijken het levende bewijs te zijn.