Vriendendag 2016

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

Zijn de darwinvinken uitgeëvolueerd?

De jaarlijkse "Vriendendag" vindt plaats op zaterdag 19 november in de Botanische Tuinen Utrecht. Dr. Rampal S. Etienne zal een lezing geven met de titel: “Zijn de Darwinvinken uitgeëvolueerd? Hoe soorten komen en gaan”. 

Het onderzoek van dr. Rampal Etienne, Associate Professor aan de Universiteit van Groningen en verbonden aan het Institute for Evolutionary Life Sciences, richt zich op het opstellen van een theoretisch model om vragen te kunnen beantwoorden als: Hoe ontstaan ecologische soortengemeenschappen? En waarom zijn bepaalde soortengemeenschappen, zoals die van de darwinvinken, soortenrijk terwijl andere, zoals die van de spotlijsters, juist soortenarm zijn? Zoals bekend worden beide soortengemeenschappen op de Galápagos Eilanden aangetroffen.
 
Daartoe hebben Etienne en zijn medewerkers een even dynamische als data-vriendelijke theorie ontwikkeld die getoetst wordt met “model-oriented” experimenten en veldstudies. Binnen genoemde theorie kunnen onder meer het ontstaan èn uitsterven van soorten, immigratie en demografische veranderingen verklaard worden.
 
In juni 2015 besteedde National Geographic aandacht aan het onderzoek van Dr. Rampal Etienne en zijn team. Daarbij kwam onder andere naar voren dat de Galápagos Eilanden bij uitstek geschikt zijn voor dergelijke evolutionaire studies, met name omdat de eilanden zo geïsoleerd liggen. Bijna 1.000 kilometer van het vasteland van Ecuador en met weinig invloeden van buitenaf. Ideaal om  evolutie en  uitsterven van soorten goed te kunnen bestuderen. Het belooft wederom een boeiende lezing te worden.


Het programma ziet er als volgt uit:

13.30 uur: Ontvangst in de serre naast de Wachendorffzaal met koffie en thee
14.00 uur: Wachendorffzaal: Welkomstwoord door Prof. Antoine Cleef, voorzitter
14.15 uur: Lezing door dr. Rampal S. Etienne, “Zijn de darwinvinken uitgeëvolueerd?"
15.15 uur: Korte pauze
15.30 uur: “Galápagos toen en nu”, waarbij aan de hand van foto’s gemaakt door Vrienden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw wordt getoond, hoezeer de Galápagos Eilanden sinds die tijd zijn veranderd (of niet).

Vandaar onze oproep: Heeft U foto’s of dia’s uit de genoemde periode, 
zoek ze op en stel ze beschikbaar. Het liefst digitaal, maar als dat niet lukt dan als foto of dia en doen wij ons best ze speciaal voor deze gelegenheid
te digitaliseren. U kunt uw digitale foto's sturen naar info@galapagos.nl. Lukt het niet om ze te digitaliseren dan kunt u de foto's ook per post verzenden naar het secretariaat. U vindt het adres onder aan de pagina.


16.00 uur: Afsluiting van de bijeenkomst en een korte gelegenheid om nog even een kijkje te nemen in de Botanische Tuinen Utrecht (geopend tot 16.30 uur).  

Praktische informatie 
De Botanische Tuinen hebben de bezoekers van de Vriendendag gratis entree toegezegd. Wel wordt U dringend verzocht om, indien U een Museumkaart heeft, deze mee te nemen en te laten scannen aan de balie! De toegang tot de lezing is eveneens gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Bij de entree van de zaal zult u dan ook een donatiebus aantreffen.

Informatie over adres en route: 
De Botanische Tuinen Utrecht zijn gelegen op het Science Park in de Uithof. Het adres is Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, 3584 CD te Utrecht (zie ookwww.uu.nl/botanischetuinen). In de buurt van de Botanische Tuinen Utrecht zijn diverse parkeerterreinen gelegen, die in het weekend gratis toegankelijk zijn.
Ook zijn de Botanische Tuinen, op plm. 5 kilometer van het centrum en Utrecht CS, goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de auto of de fiets. Vanaf Utrecht CS bus 28 (N.B. lijn 12 rijdt niet in het weekend), terwijl daar volgens de website vanaf 1 september lijn 128 en 228 bij zijn gekomen. Uitstappen op halte Botanische Tuinen.

U kunt zich aanmelden via info@galapagos.nl, met vermelding van het aantal personen. Graag tot zaterdag 19 november 2016 in de Botanische Tuinen Utrecht!