Vulkaanuitbarsting op Isabela

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

Op maandag 25 mei 2015 maakte de vulkaan Wolf op Isabela maar weer eens duidelijk dat de hot spot onder beide westelijke eilanden, Isabela en Fernandina, nog steeds hot is. Om half twee in de wel heel vroege ochtend begon Wolf, na een slapend bestaan van 33 jaar, gloeiende lava uit te spuwen. Isabela is het grootste eiland van de Galápagos Archipel en over zijn totale lengte, van noord- tot zuidpunt bijna 150 km, beheersen maar liefst vijf vulkanen het beeld, waarvan de meest noordelijk gelegen vulkaan Wolf met 1707 meter de hoogste is. Deze uitbarsting staat bepaald niet op zichzelf. Kijk maar eens naar ‘Ontstaan onder ‘Over Galápagos’ en U kunt lezen dat beide meest zuidelijk gelegen vulkanen op Isabela, Volcán Chico en Cerro Azul, in 2005 respectievelijk 2008 tot uitbarsting kwamen en La Cumbra op het west van Isabela gelegen Fernandina zelfs nog in 2009.

Foto: Xavier García, natuurgids Galapagos NP.

Op maandagmiddag werd al meteen een verkenningsvlucht uitgevoerd om te zien of er gevaar dreigde voor bewoners en bezoekers van Isabela èn voor een drietal bijzondere diersoorten die zich op en rond de vulkaan Wolf ophouden. De bewoners van de enige woongemeenschap op het eiland, Puerto Villamil aan de zuidkust, en dus meer dan honderd kilometer zuid van de vulkaan, liepen al helemaal geen gevaar en hetzelfde gold voor de toeristen op het eiland. Vulkaan Wolf ligt trouwens erg afgelegen en er zullen nauwelijks of geen toeristen komen. 

Maar men maakte zich wel degelijk zorgen om het drietal bijzondere soorten die hun leefgebied op de flanken van Wolf hebben. Zoals de reuzenschildpad Chelonoidis becky, de soort met een zadelvormig rugschild die alleen daar voorkomt en waarvan de populatie wordt geschat op 1000 tot 1500 dieren. Deze schildpaddensoort bezit genen die verwant zijn aan de schildpaddensoort waarvan Lonesome George de laatste vertegenwoordiger was (de pinta-soort, Chelonoidis abingdonii). Verder komen er ook twee soorten landleguanen voor: de algemeen in de Galápagos voorkomende, geelbruin getinte Conolophus subcristatus, en een bijzondere kleurvariant, de roze getinte C. marthae. Van de laatste soort is trouwens maar de vraag of het om een aparte soort of om ‘slechts’ een kleurvariant gaat. De bewoners van de enige woongemeenschap op het eiland, Puerto Villamil aan de zuidkust, en dus meer dan honderd kilometer ten zuiden van de vulkaan, liepen al helemaal geen gevaar en hetzelfde gold voor de toeristen op het eiland. Vulkaan Wolf ligt trouwens erg afgelegen en er zullen nauwelijks of geen toeristen komen. 

Naschrift: Volgens de laatste berichten hoeft men zich geen zorgen te maken om het welzijn van de genoemde soorten. De lava is in zuidoostelijke richting de vulkaanhelling af gestroomd, terwijl het leefgebied van de reuzenschildpadden en beide soorten landleguanen zich juist op de noordwestelijke helling bevindt. Je vraagt je trouwens af, of je in geval van gevaar voor genoemde soorten als beheerder van het gebied zou moeten ingrijpen. In principe moet de natuur immers zijn gang kunnen gaan, maar in geval van zeer bedreigde restpopulaties zou menselijk ingrijpen best wel eens noodzaak kunnen zijn. Het lijkt erop dat menselijk ingrijpen ditmaal in ieder geval niet nodig zal zijn.