Wildlife of Galapagos

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

Ben je van plan de Galapagos Eilanden te bezoeken en zoveel mogelijk soorten planten en dieren op naam te brengen, neem dan de Collins Traveller’s Guide “Wildlife of Galapagos” mee als veldgids. Sinds 2016 is er een “revised and updated second edition” beschikbaar die de vorige edities van 2000 en 2007 vervangt en waarin zo ongeveer alle planten en, vooral, dieren die je op het land en tijdens het snorkelen en duiken onder water tegenkomt, afgebeeld staan en beschreven worden. Wat is er zoal in de nieuwe uitgave aangepast?

Allereerst zijn de inleidende teksten actueel gemaakt dan wel herschreven. Zo ook het nieuwe voorwoord van de hand van Sarah Darwin. Ook de uitgebreide Photography Notes zijn herschreven, uiteraard vooral vanwege de overgang van analoge naar digitale camera’s, smart phones en tablets. De hoofdstukken over de dieren die je er aantreft, zijn hier en daar aangepast, bijvoorbeeld waar het gaat om schattingen van aantallen. Ook de dood van Lonesome George en dus het uitgestorven zijn van de reuzenschildpad van het eiland Pinta wordt vermeld. De grootste verbetering is echter de toevoeging van het hoofdstuk “Underwater Wildlife” met afbeeldingen van en informatie over haaien en roggen en de belangrijkste soorten beenvissen, ingedeeld naar uiterlijk, vorm en kleur, die je onder water kunt tegenkomen. Het hoofdstuk “Invertebrates”, met o.a. insecten, spinnen, duizendpoten en schorpioenen (één soort), weekdieren, kreeftachtigen en stekelhuidigen, is echter “onaangetast”.
Ook het hoofdstuk “Vegetation Zones”, inclusief de daarop volgende opsomming van planten van de Galápagos, ingedeeld naar de ecologische zones waarin zij voorkomen, heeft geen verandering ondergaan. En ook de informatieve hoofdstukken over “Geology and Vulcanology, History, Ocean Currents, Conservation en Notes for the Visitor” zijn op enkele aanpassingen of foto’s na ongewijzigd gebleven. Achter in de gids is echter het hoofdstuk “Visitor Sites” aanzienlijk verbeterd en uitgebreid, 38 in plaats van 24 sterk verbeterde kaartjes van de belangrijkste sites met informatie over de toegankelijkheid en wat er te zien is. Deze Engelstalige gids is een must voor de Galápagosbezoeker die er voor de natuur naar toe gaat. En wie doet dat niet?


Julian Fitter, Daniel Fitter & David Hosking, Collins Traveller’s Guide Wildlife of the Galapagos, 2nd Edition. William Collins, 2016.