Flora & Vegetatie

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

 

Zowel het planten- als het dierenleven op de eilanden is zonder meer uniek te noemen, 
wat voor een groot deel te danken aan hun geïsoleerde ligging ten opzichte van de continenten.

Er is wel enige verwantschap met het Zuid-Amerikaanse Subcontinent te constateren, zodat kan worden aangenomen, dat daar de oorsprong van veel planten en dieren ligt. Dat is echter zo lang geleden, dat veel planten en dieren op de eilanden een geheel eigen evolutie hebben doorgemaakt. 

De afstand tussen de eilanden onderling en de verschillen in vegetatie en voedsel aanbod op de eilanden, hebben vervolgens een rol gespeeld bij het ontstaan van meerdere ondersoorten bij bijvoorbeeld de landschildpadden, de leguanen, de lavahagedissen, de vinken en de spotvogels. 

Dit zijn vooral de dieren, die niet in staat zijn zich zelfstandig van eiland naar eiland te verplaatsen. Daarentegen is er maar één soort Galápagos buizerd, lavameeuw en één soort zwaluwstaartmeeuw. Vogels die zich door de gehele archipel kunnen bewegen. De planten en dieren, die alleen op de Galápagos Eilanden voorkomen worden endemisch genoemd. 

Opmerkelijk is dat de meeste in het wild levende dieren van de Galápagos Archipel nauwelijks bang zijn voor de mens. Waarschijnlijk hebben zij hun vluchtreactie verloren. (foto). Dit staat in scherpe tegenstelling tot het gedrag van de verwilderde huisdieren, die heel schuw zijn en alles doen om de mens te ontlopen!