Donatie 2022 aan CDF Galapagos  

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:november 6, 2022
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Voor dit jaar werd 20.000 Euro verdeeld over vier giften 

Giant Tortoise Movement Ecology Program (10.000 Euro),  

De Galapagos-schildpad, icoon van de eilanden, kan een jaar of langer zonder voedsel of water overleven, dus waarom zou een 600-pond-reuzenschildpad seizoensgebonden op en neer migreren over de met lava bedekte vulkanen van de Galapagos-eilanden? Het bestuderen van bewegingsecologie is van cruciaal belang om de biologie van de Galapagos-schildpadden te begrijpen. Reuzenschildpadden zijn ecosysteemingenieurs van de Galapagos omdat hun bewegingen, diëten en gedrag helpen om het landschap en de ecologie van het eiland vorm te geven. 

Deze langlevende dieren fungeren als “schildwacht”-soorten en geven informatie over de gezondheid van het hele ecosysteem waarin ze leven. 

De migratie van schildpadden op de Galapagos blijkt een fundamentele rol te spelen bij het in stand houden van gezonde schildpaddenpopulaties. Door de ecologische, sociale en sanitaire implicaties van deze rondtrekkende bewegingen te begrijpen, kunnen bedreigingen waarmee de schildpadden worden geconfronteerd hopelijk verminderen en kan dus aan hun instandhouding worden bijgedragen. 

Dit programma is een multi-institutionele samenwerking tussen de Charles Darwin Foundation, Max Planck Institute for Animal Behaviour, Galapagos National Park Directorate, Saint Louis Zoo Institute for Conservation Medicine, Houston Zoo en Galapagos Conservation Trust. Drs. Stephen Blake en Sharon Deem leiden het programma met de steun van een lokaal team gevestigd in Galapagos en een groot aantal internationale medewerkers en partners. 

CDF’s Education and Community Outreach Program (4.320 Euro),  

In dit programma worden jonge mensen van Galapagos in staat gesteld om de natuur in te gaan en de natuurlijke wereld te ervaren om zelf sterkere waarden voor natuurbehoud en duurzaamheid te ontwikkelen. 

Verstedelijking en menselijke activiteit zijn op dit moment de belangrijkste bedreigingen voor de natuur en ecosystemen van de Galapagoseilanden. Er wonen nu meer dan 30.000 mensen op de eilanden en ongeveer 40% is jonger dan 15 jaar.  

Onderzoek toont aan dat mensen die zich als kind verbonden voelen met de natuur, sterkere waarden voor natuurbehoud en duurzaamheid ontwikkelen. Dit verhoogt de kans dat ze de natuur willen beschermen als ze opgroeien. Daarom zijn de jongeren van Galapagos belangrijk voor het opbouwen van een cultuur van duurzaam leven en milieubewustzijn. De meeste gezinnen wonen echter buiten het Galapagos National Park (GNP). Zowel fysieke als financiële beperkingen maken kennismaking met de bijzondere natuur aldaar niet gemakkelijk toegankelijk voor jongeren uit de bewoonde delen van de eilanden. 

Galapagos Conservation Trust (GCT) heeft het Connecting with Nature-programma ontwikkeld om ervoor te zorgen dat meer jonge mensen de kans krijgen om eropuit te gaan en de natuurlijke wereld om hen heen te ervaren. 

Reintroduction of the woodpecker finch to Pinzon island.(2000 Euro) 

Na eerder de uitroeiing van ratten en vervolgens de herintroductie van reuzenschildpadden, is er nu weer een mooie stap voorwaarts in het herstel van de eilandecologie van Pinzon: begin 2022 was de herintroductie gepland van de spechtvink op het eiland Pinzon. Indien dit succesvol blijkt, dan zal dit de eerste keer zijn dat een vink opnieuw is uitgezet op een eiland waar die eerder verdween. 

Vrije besteding om kosten te betalen voor het runnen van het Onderzoeksstation (3.680 Euro) 

Dit is een bedrag wat belangrijk is, juist omdat het niet zo herkenbaar “leuk” is, maar wel heel erg noodzakelijk als basis dient voor al het andere werk. 

Het geld werd overhandigd door onze penningmeester Laurens Gomes tijden een ontmoeting op het kantoor van Commonland in Amsterdam. De Charles Darwin Foundation was in persoon sterk vertegenwoordigd door Rakan A. Zahawi – Algemeen Directeur, Phil van Haarlem –  CFO en Renee Monroe – Chief Philanthropy Officer.