Schilderen met natuurlijke kleuren

Het tweede blog van Jacintha

Langzaamaan vind ik weer mijn draai in Puerto Ayora. Het is leuk om oud-collega’s te spreken die al dan niet nog voor de Charles Darwin Foundation werken. Wetenschappers vliegen hier in en uit om weer werk te doen voor de CDF.

Afgelopen week was er een workshop over haaien voor de groep jongeren die ambassadeurs zijn voor de Charles Darwin Foundation. Deze week leren de jongeren hoe ze met natuurlijke verfstoffen een mooi kunstwerk kunnen maken.

Ze hebben allemaal bloemblaadjes en ook groene blaadjes meegebracht om kleurstof mee te maken. Helaas zitten er ook wel geïntroduceerde planten tussen (zoals de Bougainville), maar die geeft natuurlijk ook mooie kleuren. De blaadjes worden eerst zo fijn mogelijk gemaakt, daarna gaan ze in een vijzel en worden ze fijn gekneusd. Dan gaat er alcohol bij en zo ontstaat een natuurlijke verfstof.

De jongeren hebben een tekening gemaakt op mooi papier en gaan aan het verven. Het is hartstikke mooi om te zien welke kleuren er mogelijk zijn en hoe prachtig de kunstwerken worden. Ook wordt koffie als kleurstof gebruikt. De jongeren zijn heel enthousiast en vooral als er een prachtige groene kleurstof wordt gemaakt.

Het is natuurlijk belangrijk om te leren dat je geen synthetische verf nodig hebt, om prachtig werk te maken. Je kunt het gewoon uit de natuur halen. Een belangrijk les voor de jongeren en zeker voor hier, waar steeds meer spullen van het vaste land binnen komen en ook weer een weg moeten vinden naar de afvalberg.

Afval is hier echt een probleem. Er ligt veel in de natuur, de plekken waar nog geen huizen staan.

Hopelijk kunnen deze jongeren daar enigszins verandering in brengen.