Voorlezen

Blog van Jacintha deel 3

Mijn werkplek op Galapagos is nu voor drie dagen per week de bibliotheek in Puerto Ayora op Santa Cruz. De Charles Darwin Foundation wil meer samenwerken met instituties in Puerto Ayora om zo het outreachprogramma meer inhoud te geven. De bibliotheek is na de januarivakantie weer open en er is veel te doen. De eerste dag heb ik samen met de Ecuatoreaanse bibliothecaresse Yanex de kinderboeken gesorteerd. Tot mijn verbazing kwamen er Nederlandse boeken naar boven. Er zijn gelukkig goeie kinderboeken, al verbazen we ons over de vele Disney prinsessenboeken en de ninjaboeken. Nou ja, als de kinderen maar lezen. 
Op donderdagmiddag leest Yanex enkele kinderen voor uit het boek ‘De krijtjes staken’ van Drew Daywalt, waarin kleurkrijtjes brieven schrijven aan Teun (in het Spaans Ruben). 
Hij wil een tekening maken, maar zijn kleurkrijtjes staken. Ze schrijven hem boze brieven. Zwart wil voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt en Beige wil niet langer in de schaduw staan van Bruin. Rood klaagt dat hij te veel moet doen, terwijl Roze juist graag wat vaker ingezet wil worden. Geel en Oranje vinden allebei dat zij alleen de zon zijn. Vermakelijke teksten.
Daarna wordt er natuurlijk gekrijt. Een leuke middag voor de kinderen.

Op dag 2 heb ik alle boeken in het volwassenengedeelte op nummervolgorde gezet, zodat we snel kunnen beginnen met uitzoeken en eventueel herclassificeren.
Anne Frank is ruimschoots aanwezig. We zullen haar de komende week van de reisplank halen. Ze is wel goed geclassificeerd: biografie.

In de februarivakantie gaan we met de kinderen op stap, zodat ze buiten het stadje komen en andere werelden ontdekken. De wereld waar de toeristen komen, maar die zij vaak niet kennen. 

Mocht je naar Puerto Ayora gaan, neem een mooi literair boek in het Spaans (kringloop?) mee en doneer het aan de bibliotheek (op de hoek van de straten 12 de Ferrero en Thomas de Berlanga) open van 9-12.30 en van 14.30 tot 17 uur, maar buiten zijn ook kastjes waar ze in kunnen). Ze zijn er blij mee. Anne Frank boeken hebben ze wel genoeg nu.