Vrijwilliger bij het CDF-onderzoeksinstituut op Galapagos

Mijn naam is Jacintha van Beveren en ik ben de secretaris van de Vrienden van de Galapagoseilanden. Na een bewogen jaar, waarin onze motor van de Vrienden, Ans Thurkow, ons ontviel, en de jaren ervoor, waarin verschillende bestuurswisselingen plaatsvonden, krabbelen we als bestuur weer op.

Afgelopen jaar hebben we een donatie van €20.000 kunnen doen aan de Charles Darwin Foundation op Galapagos voor hun projecten daar. Zie ons bericht daarover eerder.

Ik ben, als net pensionada (onderwijssocioloog en fotograaf), in de gelukkige omstandigheid om de Galapagoseilanden weer eens te bezoeken en twee maanden als vrijwilliger voor de CDF op Santa Cruz te werken in Educatie en Communicatie. Eerder werkte ik van 2008-2010 tweemaal acht maanden voor de Foundation, ook in Educatie en Communicatie.

Het was eerst wel even schrikken om te zien hoe Puerto Ayora op Santa Cruz gegroeid is in die 13 jaar en hoeveel meer verkeer er is, vooral gemotoriseerd. Ook was het wennen dat er muziek schalt uit de verschillende restaurantjes en disco’s. De tijd dat de Bongobar de enige bar is, is echt voorbij. Ook de verkiezingen die op 5 februari zijn, brengen veel reuring. Alle kandidaten presenteren zich luidruchtig in lokaaltjes op Avenida Baltra en ook trekken er karavanen door de stad. Gelukkig zijn er ook karavanen op de fiets. Hopelijk blijft er ruimte voor de natuur.

De eerste twee weken zitten er voor mij bijna op. Ik heb wat voorstellen gemaakt voor activiteiten voor jongeren en kinderen en ik ben achter de fotodatabase aan gegaan, die ik in 2020 gemaakt heb. De database is er niet meer (bij een grote storing bij Systemas was die verloren gegaan), maar de digitale foto’s heb ik na wat speurwerk (contact met oud-collega’s) teruggevonden in de bibliotheek. Ik ging achter de foto’s aan, omdat ik ook nu weer, net als in 2009, gevraagd werd naar foto’s van leguanen, zeeschildpadden en mangrove. Nou, die zijn er echt wel bij de Foundation, maar die moeten beschikbaar worden gemaakt. Daar ga ik weer mijn best voor doen in deze paar weken.

Gisteren was er een bijeenkomst van de Tibu Embajadores, de vertegenwoordigers van de haaien, zoals ze genoemd worden. Het is een programma voor de jongeren op Santa Cruz, om ze bekend te maken met de wereld van de haai en waarom het zo belangrijk is om goed voor ze te zorgen. Gisteren kregen de jongeren uitleg over de haaien in Isabela en daarna gingen ze vanuit het nieuwe Marinecentrum van het onderzoeksinstituut zelf te water om al snorkelend van die plek naar het strand van het onderzoeksinstituut te gaan. Dat was nog een hele klus voor ze, want er stond een behoorlijke golfslag en stroming op het moment dat ze te water gingen. Gelukkig hadden ze goeie vinnen en snorkels, zodat ze vooruit konden en ook nog iets konden ontdekken onder water. Voor verschillende jongeren was het de eerste keer dat ze zo ver gingen zwemmen en snorkelen. Best bijzonder voor kinderen die zo dicht bij de zee opgroeien.

Vanochtend ben ik druk bezig geweest om de nieuwe verrekijkers, die eerder gebruikt waren, schoon te maken en vochtvrij op te bergen. De luchtvochtigheid op het Onderzoekscentrum is hoog en daardoor is het extra belangrijk om apparatuur te beschermen. Gisteren heb ik zakjes gemaakt van een oud stuk laken en daar is silica in gegaan. Dat moet nu zijn werk doen om de apparatuur droog te houden. En toen ik toch bezig was, heb ik ook meteen maar met het goede Nederlandse stevige handgaren de nodige reparaties aan de tasjes verricht. Dat handgaren is nog uit de naaidoos van mijn oma, dus antiek, maar nog altijd heel stevig. Dat overleeft wel wat tochtjes met de jongeren.

Ik houd u de komende weken op de hoogte van het reilen en zeilen hier, zodat u ook weet dat uw donatie goed terecht komt.

Vanuit een warm Puerta Ayora (30C, gevoelstemperatuur wat hoger), groet ik u.