Expeditie naar Wolf

Error message

  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).
  • Notice: Undefined index: value in googleanalytics_page_alter() (line 237 of /WWW/A/.5c1/l/luft/htdocs/sites/all/modules/google_analytics/googleanalytics.module).

In het najaar van 2015 trokken wetenschappers van de Yale University samen met parkwachters van Galápagos National Park de hellingen van Wolf op, met als belangrijkste doel meer inzicht te krijgen in de opbouw van de schildpaddenpopulatie op de vulkaan.

De populatie reuzenschildpadden op de hellingen van vulkaan Wolf, de meest noordelijke vulkaan van het grootste eiland van de archipel, Isabela, is de meest mysterieuze van alle schildpaddenpopulaties op de Galápagos. De soort die daar voorkomt is Chelonoidis becki, maar men treft er ook bastaarden aan. Hybriden die een uiterlijke verwantschap vertonen met enerzijds C. elephantopus, de uitgestorven soort die ooit op Floreana voorkwam, en anderzijds C. abingdonii, de soort die op Pinta voorkwam en waarvan Lonesome George de laatste vertegenwoordiger was.

Vulkaan Wolf op Isabela. Foto: Flickr.com/Ilf_

Tijdens de expeditie werden maar liefst 1323 reuzenschildpadden opgemeten en van een merk voorzien, om ze ook in de toekomst individueel te kunnen herkennen. Maar het allerbelangrijkste is dat een groep van 32 schildpadden, qua uiterlijk duidelijk hybriden, werd gevangen en overgebracht naar het Fausto Llerena Breeding Center bij Puerto Ayora op Santa Cruz.

Na een uitvoerige bestudering van de genen zal met deze dieren een fokprogramma worden gestart om zo nakomelingen te verkrijgen die zoveel mogelijk lijken op beide eerder genoemde, uitgestorven soorten. Uiteraard met de bedoeling om deze ‘oorspronkelijke’ soorten terug te brengen op Floreana en Pinta. Wie weet levert het fokprogramma ooit nog eens het evenbeeld van Lonesome George op.